Bangladeshisk nyårsfest

 

Pohela Boishakh är en del av vår identitet som visar vår historia. Pohela Boishakh är vårt kulturvapen som håller satan borta från den bangladeshiska himlen.

47c7bb36064619-570e981812bec

Pohela Boishakh är en stor fest i Bangladesh. ”Pohela Boishakh” betyder första dagen av det bangladeshiska året. Boishakh är första månaden i den bangladeshiska kalendern. I Bangladesh firar vi Pohela Boishakh den 14 april och i Indien firar man den 15 april varje år. Alla människor firar inte Boishakh i Indien, därför att festen bara är för folk som talar bengali och bor i Bangladesh eller västra India. Bangladesh och västra Indien har ganska lika kulturer.

Folk började med Boishakh när Mughal regerade (1526-1530). Den arabiska kalendern börjar från på kvällen, den engelska kalendern börjar från på natten (00.01) men den bangladeshiska kalendern börjar från på morgonen. Det är därför att vi börjar fira på morgonen när solen stiger upp. Tidigare betalade folk skatt första dagen av Boishakh. Så det blev en fest för alla. På festdagen lagar vi mat, köper nya kläder, äter sötsaker, bjuder våra släktingar och grannar på mat. När vi firar Boishakh har man mässor på området. Alla människor går runt med varandra och njuter. Det är jätteroligt. Namnlös 1

Cirka 1989 började man att ta emot första dagen av festen på Universitetet i Dhaka. Alla människor promenerar tillsammans och visar bangladeshisk kultur och historia. Tusentals människor är med och samlas på Universitetet i Dhaka. Killar brukar ha på sig klänning, Panjabi, och tjejer Shari. Panjabi och Shari är våra traditionella kläder. På festen älskar vi att använda färgglada klänningar.

Tyvärr har det blivit många problem med Boishakh också. Några extremistgrupper säger att folk inte har rätt att fira Pohela Boiskakh. De säger att religionen inte accepterar firandet av Boishakh. Om du firar Boishakh anses du som syndare. Den 14 april 2001bombaderade terroristgruppen Boishakh. 10 personer dödades och många människor skadades. Varje år hotar gruppen Pohela Boishakh. De vill stoppa festen. Men vi älskar vår fest och vi är inte rädda för terrorister eller fundamentalistgrupper. Numera firar också bangladeshier som bor i andra länder.

UNESCO har lagt Pohela Boishakh som en färgstark samling på kulturlistan. Pohela Boishakh är vår identitet som visar vår historia. Pohela boishakh är vårt kulturvapen som håller satan borta från den bangladeshiska himlen.

Link: https://madmagz.com/magazine/1185530#/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.